Aşırı Gerilim ve Tsunami

Aşırı Gerilimin Tsunami Etkisi

Aşırı gerilim, iç ve dış olmak üzere birçok faktörden oluşabilen mikrosaniye ve milisaniye gibi sürelerde oluşan, elektrikli cihazların devrelerinin dayanma kapasitelerinin çok üzerinde olan, iletkenin iki ucu arasındaki  potansiyel farkın anlık yükselmesidir. Bir nevi elektriğin tsunamisidir.
 
Aşırı Gerilim Neden Tsunami Gibidir?

Aşırı gerilimi tsunamiye benzetmemizin sebebi, elektrik ile suyun benzer karakter göstermesidir. İkiside bulduğu kolay yerden akmayı tercih eder, ikisi de son derece gereklidir, ikisi de aşırı olduğunda felakete yol açar.

Peki elektriğin aşırı olduğu durumlarda hasar görmemizi hatta yangın gibi felaketlere uğramamızı engelleyecek tedbirler nelerdir?

Tedbirleri iki ana başlıkta toplayabiliriz;

  • Akım ile ilgili tedbirler
  • Gerilim ile ilgili tedbirler

Çoğu terminolojide ve özellikle halk dilinde akım ve gerilim aynı gibi anılır ve birbirinden son derece farklı olan ve elektriğin iki temel öğesi olan bu varlıklar birbirine karıştırılırlar. Öyle ki mühendislik çalışmalarında ve sunumlarda bile ikisi için birlikte koruma yapılıyormuş gibi gösterilir.

Oysa akım, bir su borusu içindeki su, gerilim ise suyun bir taraftan diğerine akması için gerekli potansiyel farkı ifade eder. Teknik olarak akım, kablo içerisindeki elektron yoğunluğunu, gerilim ise elektronların kablonun iki ucu arasında kutuplaşmasını tanımlar.

Elektrik iç tesisleri proje hazırlama yönetmeliğine baktığımızda, yani bir mühendisin bir elektrik tesisatı projesinde hazırlığına dayanak oluşturan esas ve usullere göre koruma düzenleri içerisinde parafudrlar, darbe koruyucular ve aşırı gerilim sönümleyicileri görürüz.

Kısaca Parafudr Nedir?

Parafudr, elektrik tesisatı içerisinde özellikle yıldırım hadisesinde oluşan aşırı akımların topraklamasını yaparak sistemdeki aşırı akımın iletimini sağlar. Gerilimi herhangi bir seviyede kontrol etmez ve sınırlamaz. Tıpkı paratonerlerin yıldırım darbesinin özellikle yapıya doğrudan temasını engelleyerek toprakla güvenli buluşmasını sağlaması gibidir.

Aşırı gerilim sönümleme ise, sistem üzerinde iç veya dış sebeple oluşabilecek anlık potansiyel farkın kabul edilebilir seviyeler üzerine çıkmasını engellemektir. Bu görevi yapan yeni nesil parafudrlar mevcuttur.

En çok gelen sorulardan biri olan, yeni nesil parafudr olan bir yerde ayrıca B,C,D sınıfı AG parafudr veya akım koruma prizi gibi  ürünler kullanmalı mıyız? Sorusunun cevabı; yeni nesil parafudr olan bir yerde ayrıca B,C,D sınıfı AG parafudr veya akım koruma prizine gerek yoktur.

Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz. 

Whatsapp : +90 555 014 24 23

| Dış Mekan Organizasyonlarında Elektrik Güvenliği


Direkt Sipariş için WhatsApp Hattı