ELEKTRİK SİGORTASI NEDEN ATAR VE ATMASI NASIL ÖNLENİR?
Elektrik tesisatı olan her yerde sigorta bulunması gerekir. Sigortanın temel işlevi, devreden belli bir değerin üzerinde akım geçişi olduğunda elektrik tesisatını devredışı bırakarak güvenliği sağlamaktır. Voltaj seviyesi belli bir birimin üzerine çıktığında cihazlarımız yanarak kısa devre olur ve sigorta atması olarak bildiğimiz durum gerçekleşir. Sigorta atması her ne kadar sinir bozucu bir durum olsa da, gerçekleşmemesi hâlinde devreye bağlı alıcılar ciddi anlamda zarar görebilir. Ancak gerekli önlemler alınmazsa sigorta işlevini yerine getiremez hâle gelebilir.
Sigorta Neden Atar?
Elektrik sigortası temelde bir güvenlik aracıdır. Kullanım alanlarına göre farklı çeşitleri bulunsa da, temel çalışma prensipleri aynıdır. Maksimum akım değeri aşıldığında, sigorta elektrik tesisatını devredışı bırakır. Halk dilinde sigorta atması olarak bilinen durum temelde bu güvenlik işlevinin yerine getirilmesidir.
Sigortaların üzerinde maksimum akım değerleri amper ölçü birimine göre belirtilir. Cihazın üzerinde yer alan maksimum değer aşıldığında bölgedeki elektrik tesisatı devredışı bırakılır. Sigorta bu durumda devreyi açmak suretiyle akım geçişini engeller ve tesisat sistemini korur.
Sık Sık Sigorta Atması Nasıl Önlenir?
Öncelikle sigortanın bölgedeki tesisatın akım gücüne göre seçilmesi gerekir. Örnek vermek gerekirse, 16 amper bir ev için maksimum değer kabul edilirken, geniş bir alan için rutin sayılabilir. Bu durumda 16 amper değerinde bir sigorta kullanılması tesisatın sürekli olarak devre dışı kalmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla; tesisat için kullanılacak elektrik sigortası rutin ve maksimum değerler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Kaçak akım sigortası da enerjinin kesilmesine sebep olabilir. Dairede herhangi bir kaçak olması durumunda, kaçak akımın devreye girmesi kaçınılmazdır. Bu durumda dairede oluşan kaçak bulunarak onarılması gerekmektedir.
Belirli aletler çalıştığında veya bir arada çalıştığında sigorta atıyorsa, elektrik tesisatında bir problemolduğunu anlayabiliriz. Böyle durumlarda tesisat yenilenmeli ve voltaj sönümleyici gereçler kullanılmalıdır.
Elektrik Sigortasını Korumak İçin Ne Yapılmalı?
Sigorta belli durumlarda zarar görebilir. Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Ancak asıl tehlikeli olan, sigorta devrelerinin dışarıdan belli olmayacak biçimde zarar görmesi vesigortanın devreden çıkmasıdır. Bu durumda amber değerleri aşıldığında tesisatı korumanın hiçbir yolu olmayacaktır. Tesisatta bu tür olaylara yol açabilecek bir problem varsa, sigorta değiştirmenin bir işe yaramayacağını da belirtmek gerekir. Dairede oluşabilecek yüksek voltajı önleyerek sigortayı korumak için aşırı gerilimin etkilerini engellemek gerekir.
Tesisat içindeki sirkülasyondan veya yıldırım düşmesinin şebekeye yönelmesi gibi dış kaynaklı durumlardan kaynaklanan yüksek voltajın tesisatı etkilemesini ve sigorta üzerinden geçmesi engellenmelidir. Bu sayede belli cihazların amber limitini aşındırarak sigorta atması durumuna sebep olmasını önler.
Trimbox kullanarak dairenizi ve sigortanızı güvenceye alabilir ve tüm elektrikli ekipman değişim masrafından kurtulabilirsiniz.
Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz.
Whatsapp : +90 555 014 24 23