Elektrik kesintileri, tesisata bağlı cihazlar için büyük bir risk oluşturuyor. Aniden değişen elektrik akımı cihazların zarar görmesini sağlayabiliyor. Şebeke kaynakları kesintilerin önüne geçmek mümkün değil, nitekim bakım çalışmalarına ve hat arızalarına bağlı olarak yılın belirli dönemlerinde kesinti gerçekleşmesi rutin olarak kabul edilmekte. Ancak güç kaynağı kullanarak bu kesintilere karşı önlem alınabilir.
Güç Kaynağı (UPS) Nedir?
Kesintisiz Güç Kaynağı (Uninterruptible Power Supply – UPS) elektronik aletleri şebeke beslemesinin kesilmesine karşı koruyan bir cihazdır. Genel olarak tolerans dışında kalan yüksek ve düşük voltajın gelmesini de önler. Şebekeye beslemesi sürerken güç depolayarak, bu besleme sona erdiği an voltajı cihaza yöneltir ve çalışmasına devam etmesini sağlar.
UPS Ne İşe Yarar?
Çalışma amacı jeneratör ile benzer olsa da, kesinlikle farklı bir amaca ve sisteme sahiptir. Jeneratör, elektrik enerjisini genellikle fosil yakıtları elektrik enerjisine çevirerek sistemin çalışmasını sürdürmesini sağlar. Ancak tekrar devreye girmesi için belli bir süre gerekir ve en gelişmiş modellerde bile birkaç saniyelik bir boşluk olabilmektedir. UPS, jeneratörün aksine elektronik aletlere optimize edilebilmekte ve depoladığı enerjiyle genel tesisat yerine belli cihazları besleyebilmektedir. Bu bakımdan jeneratörden çok daha verimli bir kullanım sağlar.
Bununla birlikte, UPS depoladığı enerjiyi standart şebeke ayarı seviyesine getirme özelliğine sahiptir. Her cihazın çalışırken kullandığı bir enerji frekansı vardır. Bu frekansın üzerinde ya da altında besleme gerçekleştiği takdirde cihazın çalışmaz hâle gelmesi mümkündür. Bu yüzden UPS aynı zamanda elektrik enerjisini cihazların ihtiyaç duyduğu besleme seviyesiyle eşit konuma getirme özelliğine sahiptir.
Özetlemek gerekirse, UPS elektronik aletleri korumak ve kesinti esnasında çalışmalarını sürdürmek için gerekli. Ancak tek başına yeterli olduğunu söylemek mümkün değil.
UPS Arızaları Neden Kaynaklanır?
Nihayetinde kesintisiz güç kaynağının da bir elektronik cihaz olduğunu belirtmek gerekiyor. UPS de diğer cihazlar gibi bir besleme frekansına sahiptir. Elektrik kesintilerinde gerçekleşen voltaj değişimlerini tolare edebilse de, bazı durumlarda yüksek voltaja karşı savunmasız kalabilir. Özellikle yıldırım gibi aşırı voltaj akımlarına ve statik elektrik birikiminden kaynaklanan dengesizliğe karşı savunmasız kaldığını söylemek mümkün.
Güç kaynağının yüksek gerilim sebebiyle bozulması, sadece elektrik kesintilerinde sorun yaratan bir durum değildir. Aşırı gerilime maruz kalmış bir güç kaynağı, bağlı cihazlar için her zaman tehdit oluşturacaktır. Dolayısıyla UPS kullanırken tesisatı yüksek voltajdan koruyabilmek için önlemler almak gerekir. Trimbox kullanarak UPS sistemlerini güvenceye almak mümkün.
Trimbox Güç Kaynağını Korur
En gelişmiş UPS modellerinde bile üst limiti aşan voltaj akımına karşı bir koruma bulunmamaktadır ve mevcut koruma sistemleri de çoğunlukla yetersizdir. Diğer yandan, parafudr, regülatör gibi cihazlar da şebekeyi yüksek gerilimden koruyarak beslemeyi stabil tutmakta yetersiz kalacaktır. Ancak Trimbox, bir yandan bu cihazların işlevini görerek diğer yandan sistemin çalışmaya devam etmesini sağlar.
Tesisatınızda güç kaynağı bağlantısı bulunuyorsa, mutlaka Trimbox kullanmalısınız. Trimbox, yüksek voltajı topraklayarak sistemin dengeli bir biçimde çalışmasını sağlar. Güç kaynağının yıldırım gibi etkenlerden kaynaklanan yüksek voltaja maruz kalmasını önler. Bu özelliğiyle hem güç kaynağını hem de UPS sistemine bağlı olarak çalışan cihazları korur.
Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz.
Whatsapp : +90 555 014 24 23