Elektrik Kesintilerine Karşı Alınacak Önlemler

Planlı Elektrik Kesintilerine Karşı Alınacak Önlemler

Yılda birkaç defa yapılan ve önceden haber verilen planlı kesintiler, önlem alınmadığı takdirde büyük zararlara yol açabilir. Özellikle sanayi bölgelerinde elektrik kesintisinden kaynaklanan zararlar ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Elektrik firmaları planlı kesinti yapmayı pek tercih etmeseler de bu bazen zorunlu bir önlem olabiliyor. Dolayısıyla konut ve iş yeri sahiplerinin bu konuda önlem almaları ve kesintileri sık sık takip etmeleri gerekiyor.

Planlı Elektrik Kesintisi Nedir?

Elektrik şebekelerinde zaman zaman arızalar olabilmektedir. Basit bir arıza, önlem alınmadığı ve düzeltilmediği takdirde geniş bir bölgeye yayılabilir. Ayrıca herhangi bir arıza olmasa bile, şebekelerin işlevine devam edebilmesi için yenileme çalışmalarının yapılması gerekir. Bu durumda belli mahallelere, semtlere ve sokaklara geçici bir süreliğine elektrik verilmez. Söz konusu uygulama planlı kesinti olarak adlandırılır.

Planlı Elektrik Kesintisi Nedir Neden Uygulanır?

Eğer gerekli onarımlar yapılırken elektrik enerjisi dolaşımda olursa bunun büyük zararlara yol açabileceğini söylemek mümkün. Bu yüzden elektrik dağıtım firmaları yenileme, bakım ve tamirat çalışmaları esnasında planlı kesinti uygulamak zorundadırlar.

Planlı Kesintilerden Nasıl Haberdar Olabilirim?

Dağıtım firmalarının web sitelerinde planlı kesintiler ile ilgili bilgilendirme yapılır. Bununla birlikte 185 numaralı elektrik arıza hattı arandığında, bölgedeki dağıtım firmasının operatörüne bağlanarak planlı kesintileri dinlemek mümkündür. Bazı firmalar önceden planlanmış kesinti durumları için bildirim gönderen mobil aplikasyonları ücretsiz olarak yayınlamaktadırlar. Bu tür iletişim kanallarını kullanarak bölgenizdeki kesintileri öğrenebilirsiniz.

Planlı Kesintilere Karşı Hangi Önlemlerin Alınması Gerekir?

Konutlarda ve Küçük İş Yerlerinde:

  • Televizyonlar fişten çekilmeli. Elektrik tekrar geldiğinde televizyonun içindeki ledler bile yangına sebep olabilir.
  • Kettle, fön makinesi, tost makinesi, mikrodalga fırın gibi küçük ev aletleri mutlaka fişten çekilmelidir.
  • Şarjlı lambalar alarak planlı elektrik kesintisi durumunda karanlıkta kalmanın önüne geçilebilir.
  • Bilgisayarlar dizüstü olsa bile fişten çekilmelidir. Elektrik tekrar geldiğinde ani voltaj dalgalanması sebebiyle anakart yanması gibi sorunlar yaşanabilir.
  • Kesinti hâlinde kullanılabilecek ışık kaynakları ve diğer materyaller evin kolay ulaşılabilir yerlerinde bulundurulmalıdır.

Atölyeler ve Sanayi Kuruluşlarında:

  • Veri kaybı olmaması için bilgisayarlar sıklıkla yedeklenmelidir.
  • Aletlerin çalışmasını durdurmaması için güç kaynağı kullanılmalıdır.
  • İş güvenliğini sağlamak için mutlaka alternatif aydınlatma sistemleri kullanılmalıdır.
  • Ecza dolabı ve ilk yardım çantası gibi materyaller kolay ulaşılabilir yerlerde olmalıdır.

Planlı Kesinti Sonrasında Görülen Arızalar Neden Kaynaklanır?

Yukarıdaki yönergeleri uygulayarak, planlı kesintilere karşı bir nebze de olsa önlem almak mümkün. Ancak belirtildiği gibi, küçük ev aletlerinden sanayi makinelerine kadar görülen bütün arızalar yüksek voltajdan ve ani gerilim değişikliklerinden kaynaklanıyor.

Ne yazık ki planlı kesintilerden sonra gerek konutlarda gerekse iş yerleri ve üretim alanlarında ciddi maddi kayıpların olduğunu görmekteyiz. Bu kayıpların en büyük sebebi, aşırı gerilimlere karşı önlem alınmamış olmasıdır. Söz konusu gerilimler aletlerin çalışmaz hâle gelmesine sebep olur. Özellikle arıza tam olarak giderilmemişse (bu ihtimal her zaman mümkündür) kesinti sonrası dağıtılan enerjinin tehlike arz ettiğini belirtmek gerekiyor.

Örnek vermek gerekirse, güç kaynağı kesinti hâlinde cihazların çalışmasını sağlayabilir. Ancak şebekede, kesintiden sonra elektrik tekrar geldiğinde ani bir değişim görülecek ve bu güç kaynağının bozulmasına sebep olacaktır.

Diğer yandan aletleri fişten çekmek tek başına yeterli bir önlem değil. Çünkü şebekede hazır hâlde bekleyen yüksek voltaj, herhangi bir alet fişe takıldığı an bu hedefe yönelecektir.

Tüm bu durumlara karşı önlem almak için Trimbox kullanmak yeterlidir.

Trimbox, Planlı Kesintilerin Yol Açtığı Zararlardan Korur

Trimbox, bir aşırı gerilim sönümleyici, halk dilinde voltaj dengeleyici olarak işlev görmektedir. Şebekeye yönelen ani gerilimi, mevcut elektrik enerjisini sistemin ihtiyacına göre düzenleyerek, yüksek voltajdan kaynaklanan zararları tamamen önler. Parafudrlardan farklı olarak, sadece sistemdeki aşırı akımın topraklanmasını sağlamaz, aşırı gerilimi de elimine eder ve sistemi yüksek voltajdan tamamen korur.

Planlı kesintiler ve elektrik arızalarından korunmak için Trimbox’ı güvenle kullanabilirsiniz ve Trimbox olan bir yerde kullanılan elektronik aletleri fişten çekme gibi önlemler almaya gerek yoktur.

Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz. 

Whatsapp : +90 555 014 24 23

 
Aşırı Gerilim ve Tsunami | Şebeke Kaynaklı Arızalardan Korunmak


Direkt Sipariş için WhatsApp Hattı