Televizyon, yani esas olarak canlı bir görüntünün, bulunduğu yerden başka bir yere yansıtılarak görüntülenmesini sağlayan cihaz, 1923 yılında John Loggie Baird tarafından İngiltere’de icad edilmiştir. 1926 yılında ilk görüntü yine kendisi tarafından yayınlanmıştır.
Tele;uzak, vizyon;görmek kelimelerinin birleşmesiyle uzaktakini görmek anlamına gelen televizyon, genel olarak ses ve görüntüleri elektrik sinyaline çevirir ve vericiler aracılığıyla iletir. İletilen bu sinyaller televizyonda alıcı aracılığıyla tekrar ses ve görüntüye çevirilir.
Detaylı iceleyecek olursak: Milyarlarca nokta, gelen sinyale göre ekranda resmedilir ve resimler gözün seçemeyeceği hızda yer değiştirerek resimlerin hareketli olmasını sağlar. Verici dediğimiz aygıtlar, kamera ve antenler, alıcı dediğimiz ise televizyon ve radyo alıcılarıdır.
Kameralarda bulunan tüpler ışık enerjisini elektrik sinyaline dönüştürür ve radyo vericileri de ses enerjisini elektrik sinyaline dönüştürür. Belirli bir frekansta, bu elektrik sinyalleri vericilerle iletilerek, elektrik sinyalleri televizyondaki tüpler vasıtasıyla ışık enerjisine çevirilir ve radyo alıcısıyla ses sinyaline çevirilir. Ses ve görüntü iletimindeki bant genişliği ve frekans farklılıkları yine alıcıdaki sistemle senkronizasyonu sağlanarak uyumlu ses ve görüntü elde edilir.
LCD ve LED TV’ler de ise aynı çalışma prensibine göre alıcı tarafında yansıtma sisteminde faklılıklar bulunmaktadır. Tüplü TV’lerde gelen elektrik sinyali tüp vasıtasıyla milyarlarca noktanın ışık enerjisi yöntemiyle yansıtılması iken, LCD TV’lerde bu işi iki polarize cam arasındaki sıvı kristaller arkadaki özel floresandan gelen ışığı yansıtarak yapmakta, LED TV’lerde ise bu görevi dizi ledler yaparak arka ışık kaynağı aramaz.
Gelelim tüm teknolojilerde benzer veya ayrı ayrı yaşanan arızalara:
- Televizyonda hiçbir çalışma ibaresi yok.
Eğer fiş takılı ve sigortada atmamışsa, muhtemelen elektrik dalgalanması sebebiyle board denilen tv besleme kartı arıza yapmıştır ve tek yolu teknik servis çağırarak tamir ettirmektir.
- TV’de standby çalışma ibaresi görünüyor ama kumanda veya televizyon üzerinden sistemi tetikleyip açamıyorsunuz.
Bu durumda anakart arızası muhtemel olmakla birlikte, besleme kartından kaynaklı az da olsa yaşanabilmektedir.
- TV çalışıyor ama ekran gelip gidiyor, verimli çalışmıyor.
LCD Tv’lerde yaşanan bir problem olmakla birlikte, inverter tarafından dağıtılan ışık kaynağının dzügün dağıtılamama problemidir.
TV’lerde marka ve modeline göre çok fazla farklı problem yaşanabilmektedir. Bunların herbirini bilmemiz ve çözümlerini de genel bir anlayışla anlatabilmemiz pek mümkün görünmemektedir. Ancak genel olarak TV neden arıza yapar diye sorulduğunda her durumda, her markanın ortak yanıtı elektrikel dalgalanma, yüksek voltaj, elektrik git-gelleri gibi tümüyle elektriksel hatalardır.
Bu konularda Trimbox olarak, yıldırım ve trafo patlaması dahil TV’lerinizin aşırı gerilim kaynaklı yanmasını ve buna bağlı yangın risklerini engelleyebilmekteyiz.
Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz.
Hızlı iletişim kurarak, detaylı bilgi için biz sizi arayalım;
Whatsapp : +90 555 014 24 23