GÜÇ KAYNAĞI NEDEN YANAR?
UPS, elektrik kesintisi hâlinde sistemlerin çalışması için gereklidir. Jeneratörden farklı olarak, elektrik kesintisini hissettirmez ve anında devreye girerek aletlerin ve sistemlerin çalışmasını sağlar. Ancak diğer yandan, jeneratörden daha dayanıksız bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. Bazı durumlarda yanabilir ve kullanılmaz hâle gelebilir. Arıza sonrasında tamir etmek bir seçenek olsa da güç kaynağı yanması durumunu gerçekleşmeden önlemek daha akıllıca bir seçim olacaktır.
UPS Yanma Sebepleri Nelerdir?
Tesisattan veya yanlış kullanımdan kaynaklanan durumlar, kalıcı arızalara dönüşebilir. Bu durumda güç kaynağını tamir etmek veya olası yanmaları önlemek için, arızaların hangi sebeplerden gerçekleşebileceğini bilmek gerekiyor.
Yüke Uygun Seçim Yapılmaması
Her güç kaynağının bir üst voltaj limiti vardır. Yani UPS sisteminin regüle edebileceği enerjinin bir sınırı vardır. Binadaki tesisat bu sınırın üzerindeyse, yanma kaçınılmazdır ve cihaz tamir edilse dâhi arıza tekrarlayacak, yeni masraflara yol açacaktır. Örneğin ev tipi bir UPS’in bir atölyede ya da fabrikada kullanılması problem yaratır. Bu durumda güç kaynağının mekana, yüzölçümüne, elektrik tesisatına ve kullanılan aletlere göre seçilmesi gerekir.
Ani Yüksek Gerilim Dalgaları
Tercih edilen UPS, binadaki tesisata uygun bir biçimde seçilmiş olsa da ani gerilim dalgaları arızaya sebep olabilir. Özellikle elektrik tesisatı yenilenmemiş binalarda UPS kullanmak bu açıdan tehlikelidir. Çünkü tesisatta dolaşan statik elektriğin güç kaynağına yönelmesi arızayı kaçınılmaz kılacaktır. Ayrıca, yıldırım çarpması gibi durumlarda güç kaynağını korumak ve çalışmasını sağlamak neredeyse imkânsızdır.
Kullanıcı Kaynaklı Durumlar
Yanlış kullanım da UPS arızasına sebep olabilir. Bağlantıların yanlış yapılması, gerekli bakımların yapılmaması güç kaynağının yanmasına sebep olacaktır.
Güç Kaynağı Arızaları Nasıl Önlenir?
Belirli önlemler alarak, güç kaynağının arızalanmasını ve yanmasını engellemek mümkündür.
- Güç kaynağı takılacak binanın tesisatının yenilenmiş olduğundan emin olunmalı
- Montaj kesinlikle uzman biri tarafından yapılmalı
- Güç kaynağı, binanın voltaj seviyesine, kullanılacak aletlerin tükettiği enerjiye göre seçilmeli
- Binada yıldırım gibi etkenlere karşı önlem alındığından emin olunmalı
- Bağlantı kabloları eskimişse değiştirilmeli ve daire/bina içindeki prizlerde mutlaka topraklama yapılmalı.
Tüm bunlar gerekli olmakla birlikte, güç kaynağı yanması gibi durumları engellemek için tek başına yeterli değil. Belirtildiği gibi, iletkenden geçen akım elektromanyetik alan oluşturur ve bu da sistemde gerilimi indükler, indüklenen gerilim bozulmaya sebep olabilir. Dolayısıyla UPS yanmasını önlemenin yolu bu gerilimin oluşumunu yok etmekten geçer. Bunun için ise bir Trimbox edinmek gerekir.
Trimbox ile Güç Kaynağınızı Koruyun
Trimbox, en yüksek seviyedeki voltaj gerilimlerini bile azaltabilmekte ve güç kaynağına uygun biçimde ayarlayabilmektedir. Özellikle yıldırım gibi durumlarda güç kaynağını korumak için başka bir seçeneğin olmadığını belirtmek gerekiyor. Trimbox kullanarak UPS yanması gibi yüksek voltajdan kaynaklanan durumları tamamen önleyebilir, güç kaynaklarının uzun süre kullanılmasını sağlayabilirsiniz.