Notice: Undefined index: CURRENT_URL_TO_TR in /var/www/vhosts/trimbox.com.tr/httpdocs/admin/server_interaction/_class/Parser.php on line 224

Notice: Undefined index: CURRENT_URL_TO_EN in /var/www/vhosts/trimbox.com.tr/httpdocs/admin/server_interaction/_class/Parser.php on line 224
PARAFUDR NEDİR, NE DEĞİLDİR?

PARAFUDR NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Parafudr, genel olarak yıldırım esnasında oluşan anlık aşırı yükelerin topraklanarak sisteme girişini engelleyen sistemler olarak tarif edilebilir. Alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim olmak üzere üç  çeşidi bulunur.

Alçak gerilim parafudrları da kendi içerisinde B,C,D sınıfı olmak üzere üçe ayrılırlar. Türkiye’de kullanım alanları, bilgisizlik ile de birleşince Dünya’dakinin aksine tüketiciyi  yanlış yönlendirerek belirlenmiştir. Tam olarak ne olduğu, çalışma prensibi, hatta akım-gerilim ayrımı net olarak bilinmediği için belli-belirsiz bir kaynaktan doğru yanlış çeviri ya da tamamen pazarın ihtiyacına göre evirerek veriler üretilmiştir.

Parafudr nedir, ne işe yarar, ne işe yaramaz, konusunu, herkesin anlayabileceği bir dil ile anlatmaya çalışırsak ilk yapmamız gereken akım ve gerilimi tarif ederek, ,ikisinin birbiri ile bağlantılı ancak aynı şey olmadıklarını anlatmak olmalıdır.

Akım, bir iletken içerisinde bir yönden diğer yöne hareket eden elektron yüklerini ifade ederken, gerilim ise, bu elektronların bir yönden diğer yöne gitmesi için gerekli potansiyel farkı ifade eder.

Parafudr çevirilerine veya anlatımlarına baktığınızda ilk vahim hatayı burada görürsünüz: Parafudr sınıflarında ne işe yaradıkları anlatılırken yüksek voltajı toprağa iletir diye yazarlar. Halbuki, voltaj bir yerden bir yere iletilmez, akım iletilir.

Bunu yapmalarının iki sebebi vardır: Biri üretici olmadıkları ve sadece satışa odaklandıkları için bilgisizlikleri, ikincisi ise birincisi ile bağlantılı olarak tüketicinin algısında var olan yüksek voltaj problemlerini çözdüklerini iddia etmenin temelini oluşturmaya çalışmalarıdır.

Herkesin anlayacağı şekilde bir akım-gerilim tarifnamesi yapacak olursak: Bir düz enlemde su borusunu düşünelim, su borusunun içindeki su akımı ifade eder ve eğer eğim yoksa ya da bir elektro motor kuvveti ile itilmiyorsa hiçbir hareket göstermez. İşte bu elektromotor kuvveti de voltajı ifade eder.

Parafudr en genel haliyle, su borusuna girmeye çalışan fazla suyu borunun yani elektrikteki karşılığı kablonun içine almaz ve dışarı atar, yani elektrikteki haliyle toprağa iletir. Ancak, sistematik olarak artık videolu şekilde teknik satış mühendislerinin de ifade ettikleri üzere oluşan yüksek voltaja herhangi bir şey yapamaz.

Bu örneği daha da açacak olursak, aynı kaynaktan gelen aynı miktar su ile duş ta alabiliriz, daha hızlı  geldiğinde otomobilimizi yıkayabiliriz, çok daha hızlandırılırsa metali bile aynı miktar hatta daha az su ile kesebiliriz.

İşte işin özü buradadır. Parafudr ile sisteminize girmeye çalışan kirli suyu, fazla suyu toprağa atabilirsiniz, ancak oluşturduğu suyun ivmelenmesini yani yüksek voltajı engelleyemezsiniz. Bu da aynı miktar suyun çok hızlı gelerek, sisteminize duş aldırması gerekirken, bir metali kesmesi gibi cihazlarını yakmasını engelleyemez.

Trimbox olarak, yeni nesi parafudrlarımız ile 2007 yılında özgün olarak tasarım yaptığımız ve kimsenin kaynaklarını kopyala yapıştır yapmadan gerçek patent sahibi olarak, sisteminizde oluşan fazla yükün topraklanmasını sağlayan parafudr sisteminin yanında, voltajın peak yapmasını, yani suyun hızınında artmasını engelleyerek, cihazlarını yıldırım ve trafo patlaması dahil, nötr kopması, nötr-faz karışımı, elektrik dalgalanması ve anlık darbelere karşı  da tamamen korumaktayız.

Ayrıca sistemlerinizde kullanmak durumunda kalacağınız B,C,D sınıfı gibi yapının dıştan içe doğru az hassasiyet, fazla yük aktarımından, yüksek hassasiyet, az yük aktarımı gibi parafudr seçimi  ve parafudr fiyatlarının maliyetleri gibi sorunları da tek ürünle çözmüş olursunuz.

Trimbox yeni nesil parafudrlarını, B sınıfı gücünde, D sınıfı hassasiyetinde kaliteli bir parafudr olarak alabilirsiniz. Bu sayede ekstra olarak aşırı gerilim ve anlık yüksek voltaj darbelerinin oluşturacağı hasarları da engellersiniz.

Parafudr testlerinin dayanak alındığı EN 61643-11 tip testlerini incelediğinizde, 1,5kV (1.500V) voltaj darbesi uygulandığı ve sonunda parafudrun sağlam olup olmadığına bakıldığını görebilirsiniz. Trimbox, TSE tarafından ODTÜ laboratuvarlarında 15kV(15.000V) voltaj darbesini test ettirmiş ve paralele de yük bağlayarak, esas işi olan yükün zarar görüp görmediğini test ettirmiştir.

Kısacası, Trimbox yeni nesil parafudrları, dünyadaki muadil en kaliteli parafudrların bile 10 katı yüksek voltaj darbesi ile test edilmiş, hem kendisi hem de yükün zarar görmediği onaylanmıştır. Parafudr testlerinde yük kullanılmamasının, yani esas olarak satış sebebinin kendisini korumak değil, bağlı bulunduğu tesisattaki cihazları korumak olduğunu, henüz Elektrik Mühendisleri Odası başta olmak üzere kimse sorgulamamıştır. 

Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz. 

Hızlı iletişim kurarak, detaylı bilgi için biz sizi arayalım;

Whatsapp : +90 555 014 24 23

AKILLI TARIM SİSTEMLERİNDE TRİMBOX KULLANIMI | İNVERTER ARIZALARI


Direkt Sipariş için WhatsApp Hattı