Türkiye’deki tarım kuruluşlarının büyük bir kısmı başta seracılık olmak üzere kapalı tarım faaliyetleriyle ürün elde ediyor. Seracılığın en büyük risklerinden biri elektrik yangınları. Kapalı alanlarda yetiştirilen bitkiler gıda, tekstil ve ilaç sanayi başta olmak üzere birçok alanda hammadde olarak kullanılıyor. Seralarda ve diğer kapalı tarım tesislerinde, faaliyetler elektriğe dayalıdır. Bu yüzden elektrik enerjisinin iyi bir şekilde sirküle edilebilmesi gerekir. Ne yazık ki son yıllarda Türkiye’nin birçok yerinde sera yangınları gerçekleşti ve bu yangınların önemli bir kısmı elektrik tesisatında gerçekleşen problemlerden kaynaklanıyor. Bu risklerden tamamen korunmak mümkün, ancak öncelikle seralardaki elektrik sistemlerini tanımlamakta fayda var.
Sera Elektrik Sistemlerinin Yapısı
Seralardaki elektrik sirkülasyonu genellikle toprak altı kablolarla ya da kablo kanallarıyla sağlanır. Aydınlatma, ısıtma sistemleri, varsa akıllı sulama ve gübreleme donanımları bu kablolara bağlıdır. Nitekim bazı durumlarda bitkinin ihtiyacı olan ışık dâhi suni yollarla verilebiliyor, bu yüzden tesisin sürekliliği büyük ölçüde elektrik sistemlerinin kalitesine bağlı.
Elektrik enerjisi tesise ana panodan dağıtılır ve bölgesel dağıtım için ara dağıtım panoları bulunur. Gerekli yerlerde prizler ve aydınlatmalar bulunmakla birlikte, motorların koruma sistemleri de tesisatta ayrıca yer alır. Motor koruma şalterleri, motorları acıl durumlarda aktif/deaktif etmek ve bozulmalarını önlemek için kullanılır. Birçok modern tarım tesisinde kazan dairesinin ve ısıtma sistemlerinin ayrı bir panosu bulunmaktadır.
Elektrik yapısı sera sistemlerine göre değişiklik gösterebilir. Seranın genişliğine, yetiştirilen ürünlere, bölgenin iklim koşullarına göre farklı donanımlar bulunabilir. Ancak elektriğin güvenli bir biçimde kullanılması hem ürün verimi hem de çalışan insanların ve sistemlerin güvenliği için büyük bir önem taşır.
Seralarda Çıkan Elektrik Yangınlarının Sebepleri Nelerdir?
Belirtildiği gibi, seralarda oldukça karmaşık bir elektrik sistemi bulunuyor. Ünitelerin ayrı dağıtım panoları olduğu gibi, ana pano üzerinden yönetilen devasa bir sistem bulunuyor. Ayrıca toprak altından geçirilen kablolar da birçok risk taşıyabiliyor. Şebeke elektriğinin stabil bir dengede korunması oldukça zor. Hatta bir yardımcı donanım olmadan bu stabiliteyi korumanın imkânsız olduğunu söyleyebiliriz.
Seralarda kablo koruması standart binalara göre daha zordur. Dolayısıyla elektrik kontağı riski buralarda oldukça yüksektir. Yüksek enerji tüketen sistemlerin aynı anda çalışması, tesisatta bir voltaj dengesizliği yaratır ve bu durum çarpılma, patlama gibi risklere yol açar. Saniyelik bir dengesizlik tesisin tamamına yayılan bir yangına sebep olabilir ki daha önce gerçekleşen vakalarda bunun birçok örneği bulunmaktadır.
Yangınlara ve Elektrik Kazalarına Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Öncelikle seralardaki kabloların korunmaya alınması gerekir. Kabloların nemden, ısıdan ve su, ilaç gibi bitkilere uygulanan maddelerden etkilenmemesine dikkat edilmelidir. Ayrıca elektrik panoları, kablolar sıklıkla değiştirilmeli ve tesisat sürekli yenilenmelidir. Elektrik tesisatı kullanılacak ekipmanların ihtiyaçlarına göre ayarlanmalı, yeni ekipmanlar ve sistemler kullanıldığında tesisat buna göre geliştirilmelidir.
Ancak tüm bunların yeterli olmadığını söylemek gerekiyor. Nitekim ısıtma sistemleriyle motorların aynı anda panoya yüklenme yaptığını düşününce, stabilizasyon sağlamak zor ve enerjinin stabil seviyelerde olmaması büyük tehlike yaratıyor. Bu durumda voltaj dengelemeye yardımcı olan ekipmanlar kullanmak gerek. Trimbox, seralarda voltaj dengesini sağlayarak yangın ve hasar gibi durumları tamamen önleyecek bir donanımdır. Trimbox kullanılan seralarda bu tür risklerden endişe etmek gerekmez.
Seralarda ve Kapalı Tarım Tesislerinde Neden Trimbox Kullanılmalıdır?
Trimbox, şebekeden alınan voltajı cihazların ihtiyaçlarına göre stabilize ederek tehlike oluşturan yüksek akım gerilimini önler. Bu sayede motorlardan sulama sistemlerine kadar bütün ekipmanlar güvenle kullanılabilir. Diğer yandan, yıldırım durumunda dâhi, aşırı gerilimi sönümlendirerek sistemin zarar görmesini engellemekte ve çalışmaya devam etmesini sağlamaktadır.
Kapalı tarım tesislerinde elektrik güvenliği sağlayan Trimbox, ana panoya ve gerekli yerlerde ara panolara yerleştirilerek kullanılabilir. Sistem bağlantıları yapıldığı andan itibaren devreye girecek ve sera tesisatını koruyarak yüksek gerilim kaynaklı riskleri tamamen ortadan kaldıracaktır.
TRIMBOX HAKKINDA DAHA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN BİZE ULAŞINIZ
444 38 59