Güç kaynakları, kısa adıyla UPS’ler üretilme sebeplerinin çok daha fazla oranında başka sebeplerle kullanılıyor olsa da, özellikle üretilme amaçlarına baktığımızda kelimenin tam anlamıyla hayati öneme haiz olabilmektedirler.
UPS’ler, bir sistemde anlık elektrik kesintisine tahammülü olmayan bir durum varsa mutlak surette kullanılması gerekli cihazlardır. Mesela yaşam destek ünitesi, ameliyathane, banka, atm, bilgisayarlar, çağrı merkezi telefon santralleri gibi anlık elektrik kesintisinin maddi-manevi ciddi maliyetler oluşturacağı yerlerde kesinlikle kullanılmadır. Bu yerlerde jeneratör bulunsa da jeneratörün devreye girme süresine tahammül olunmayan bu yerlerde bilhassa kullanılmalıdır.
Ancak UPS’lerin kullanım alanlarına baktığımızda, makinelerde bile kullanıldığını görebilmekteyiz. Bir makineye UPS taktırmak, en hafif şekilde tasvir edilmek istendiğinde teknik bilgisizlik, ileri giderseniz içerisinde birçok yolsuzluk hatta çevre kirliliği bile barındıran, sistemlerde gereksiz harmonik oluşumunu kendi eliyle oluşturan gereksiz ve maliyeti sürekli bir uygulamadır.
UPS’ler üretilme sebeplerinin dışında kullanım alanlarında elektrik dalgalanmasını önleme amacıyla satılırlar ve bu onların alanı değildir. Çünkü UPS’lerin aküleri bile elektrik dalgalanmalarından etkilenerek ömürleri kısalır, eğer yıldırım gibi bir durum yaşanırsa UPS’in de yanmasıyla ekstra maliyetler kaçınılmazdır.
UPS’lerin sınırlı süreli de olsa, getirdiği kesintisiz enerji teknolojisinin yanında yaşadığı arızaları birkaç başlık altında inceleyelim:
- UPS’den sürekli uyarı sinyali geliyor.
Şebeke tarafından gelen enerji kesilmiş ve akü bitmek üzere anlamına gelir. UPS’in fişinin prize takılı olduğunu ve bağlı olduğu sigortanın aktif olduğuna bakmak gerekir.
- Elektrik gidince çok kısa sürede UPS’te kapanıyor.
UPS’ler getirdikleri teknolojinin yanında akülerinin ömürlük olmamasından dolayı, ekstra maliyetleri olan cihazlardır. Böyle bir durumda UPS’in aküsünü değiştirmek gerekir.
- Daha çok yeni akü değiştirmemize rağmen UPS elektrik gidince çok hızlı sinyal veriyor.
UPS’in kullanım alanınıza göre doğru güçteki akü ile beslendiğinden eminseniz, ya elektrik dalgalanmasının yoğun olduğu bir bölgede akülerin sürekli darbe aldığını, ya da akülerin %100 yükle çalışarak hızlı bittiklerini düşünebilirsiniz.
- Nötr-toprak voltajı 2V iken, güç kaynağı taktıktan sonra artıyor.
Nötr-toprak voltajı çok hassas elektronik kartlar için, nominal istenen seviye birçok yerde 1V seviyesinde olmakla birlikte, güç kaynağını alarak nötr-toprak voltajını düşürebileceğini sanan yanlış uygulamalarda mevcuttur. Bunu güç kaynağı çıkışına nötr-toprak regülatörü takarak istediğiniz seviyeye düşürebilirsiniz.
- Güç kaynağımız olduğu halde sistemimiz topraklama üzerinden darbe aldı.
Özellikle yıldırım darbeleri toprağa düştükten sonra 1,5km çap alanında etkili olabilmektedir. Güç kaynakları topraklamanın girip, hiçbir işlem görmeden sisteminize seri olarak devam ettiği ürünlerdir. Yani güç kaynağı topraktan gelecek bir darbeyi engellemek bir yana, kendisi de zarar görebilir. Bunun için güç kaynağından önce aşırı gerilim sönümleyici kullanmalısınız.
- Şebeke gittiğinde UPS çalışıyor, bağlı bulunan cihazlar çalışmıyor.
UPS’e bağlı olduklarından emin olduktan sonra, varsa UPS sonrası sigorta kontrol edilmelidir.
- UPS gürültülü çalışıyor.
Fan arızalı olabilir ya da UPS aşırı yükte çalışıyor olabilir.
Trimbox olarak, aşırı gerilim sönümleyicilerimiz ile UPS’in ve ona bağlı tüm cihazlarınızın yıldırım ve trafo patlaması dahil zarar görmelerini engellemekteyiz. GNDSeries nötr-toprak regülatörümüz ile de nötr-toprak voltajının sisteminizde istediğiniz değerde olmasını sağlamaktayız.
Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz.
Hızlı iletişim kurarak, detaylı bilgi için biz sizi arayalım;
Whatsapp : +90 555 014 24 23