Notice: Undefined index: CURRENT_URL_TO_RU in /var/www/vhosts/trimbox.com.tr/httpdocs/admin/server_interaction/_class/Parser.php on line 234
Bitcoin Madenciliği Nedir ve Cihazları Nasıl Korunur?

Bitcoin Madenciliği Nedir ve Cihazları Nasıl Korunur?

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi kripto paralar değer kazandıkça özellikle bitcoin madenciliğini yapanların sayısı da artıyor. Belli algoritmalarla çalışan Bitcoin makinesi denilen madencilik (mining) cihazlarıyla bu kripto paralardan üreterek kazanç elde etmek mümkün. Ancak bu makinalardan satın almayı düşünen kişilerin elektrik kullanımına ve güvenliğine dikkat etmeleri gerekiyor. Nitekim yüksek maliyetli bu makineler oldukça yüksek efor sarf ediyor ve şebeke kullanımında ciddi riskler yaratabiliyor.

Bitcoin Madenciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kripto paralarda blockchain (blok-zincir) adı verilen bir algoritma söz konusu. Günümüzde birçok ülkenin ve finans devinin kullanmaya başladı bu altyapı, Bitcoin başta olmak üzere sanal para birimlerine de kaynaklık ediyor. 2009’da açık kaynak kodları yayınlanan Blockchain, kripto paraların ev ortamında da üretilmesine olanak sağlıyor.

Ancak bu bitcoin makinalarını kullanarak birdenbire zengin olmayı da düşünmemek gerekir. Çünkü çeşitli ülkeler tarafından da kabul edilen bu para birimlerinin kontrol altında tutulabilmesi gerekiyor. Dolayısıyla mining cihazını bir darphane gibi göremeyiz. Tam aksine, ortada gerçek bir madencilik faaliyeti var. Kripto para elde etmek için cihaz tarafından üretilen binlerce veriyi süzmek gerekiyor. Bu da ciddi bir enerji ve güç sarfiyatı gerektiriyor.

Mining cihazları her ne kadar kazandırsa da birçok risk taşır. Örnek vermek gerekirse, 1 birim kripto para elde etmek için 10 birim veri üretmek gerekebilir. Hatta enerji regülasyonu iyi yapılmazsa, kazanan paranın değeri elektrik ve bakım masraflarından çok daha düşük olacaktır. Eğer mining cihazlarıyla gerçekten kâr etmek istiyorsanız, enerji regülasyonunu doğru yapmanız gerekir. Ancak bundan önce cihazların elektrik tesisatında yaratacağı risklerden bahsetmekte fayda var.

Bitcoin Madenciliği (Mining) Cihazları

Mining Rig olarak da bilinen cihazlar, gelişmiş ve kapsamlı sistemlerdir. Bilgisayara bağlı olarak çalışırlar ve harcanan enerjiden veri üretirler. Bitcoin ve altcoinler için üretilmiş cihazların sistemleri, şema bağlantıları, algoritmaları farklıdır. Ancak basit bir mining cihazının dahi elektrik kullanımını masraflı ve riskli hâle getireceğini belirtmek gerekiyor.

Söz konusu cihazlar, standart ev aletlerinden çok daha fazla elektrik tüketir. Bahsedildiği gibi, elde edilen verinin küçük bir oranı paraya çevrilebilir ve bu veriyi elde etmek için cihazların 7 gün 24 saat boyunca sürekli çalışması gerekir. En ufak bir elektrik kesintisi cihazları çalışmaz hâle getirecek ve elde edilen bütün kazanç saniyeler içinde kaybolacaktır.

Mining cihazları kullanılan alanlarda birçok tesisat problemi olduğu biliniyor. Nitekim sistemdeki regülasyon, cihazın ihtiyaç duyduğu enerji grafiğini karşılamıyor. Dolayısıyla bu sistemlerde elektrik kontağı gibi problemler sıklıkla görülüyor. Özellikle elektrik tesisatı eski olan yerlerde mining cihazlarını kullanmak büyük bir risktir.

Sonuç olarak, mining cihazları yoğun ve kontrol edilmesi güç bir enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerji kullanımı tesisatta birçok risk yaratabilir ya da kullanım bedelinin mining ile elde edilen miktarlarla ödenemeyecek kadar yüksek olmasına sebebiyet verebilir. Tüm bu durumların önüne geçmek için çeşitli ekipmanlar kullanmakta fayda var.

Bitcoin Madenciliği (Mining) Cihazlarında Güç Kaynağı Kullanımı

Mining cihazlarında elde edilen para, hesaba aktarılmadığı sürece cihazın verilerine bağlıdır ve bulut sisteminde depolama özelliği yoksa, elektrik kesildiğinde kaybolacaktır. Birçok cihazın kendi dahili hafızası olsa da, elektrik kesintisinden kaynaklanan bir voltaj değişikliği bu hafıza aygıtının zarar görmesine sebep olur. Diğer yandan, Bitcoin başta olmak üzere bütün kripto para birimlerinde transferden belli bir komisyon kesilmektedir. Dolayısıyla gündelik olarak transfer etmek de iyi bir fikir değil. Verilerin kendisi kod hâlinde bulut hesabında ve başka kaynaklarda yedeklenebilir ancak bu kodları paraya çevirmek de oldukça zor. Diğer yandan bir güç kaynağı kullanarak bu durumun önüne geçmek mümkün.

Güç kaynağı, cihazların kesinti anında çalışmayı sürdürmesini sağlar. Şebekeden ya da tesisattan kaynaklı kesintilerin mining cihazlarını etkilemesi bu sayede önlenir. Ancak UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) kullanımı da tek başına yeterli değildir. Enerjinin regülasyonu sağlanmadığı ve aşırı gerilim dalgalanmaları önlenmediği sürece cihazınız risk altında olacaktır.

Mining cihazlarını tam anlamıyla güvenceye almanın tek yolu YM3EXPR Yeni Nesil Parafudr kullanmaktır.

Madencilik (Mining) Cihazları Nasıl Korunur?

Mining cihazları diğer elektronik aletler gibi gelişmiş koruma sistemlerine sahip değildir. Çeşitli sistemler entegre edilmiş olsa bile, şebeke voltajının ani bir değişiklik göstermesi karşısında bir işlevleri olmayacaktır. Dolayısıyla, cihazları korumanın tek yolu tesisatta dolaşımda olan elektriği stabil tutabilmektir. Bu hem cihazların zarar görmesini önleyecek hem de enerji kullanım bedelinin astronomik miktarlara çıkmasının önüne geçecektir.

Trimbox, aşırı gerilimleri sönümleyerek tesisattaki elektriği stabil konuma getirir. Dolayısıyla cihazın bozulmasına sebep olacak bir dalgalanma olmasını önler. Yıldırım çarpması gibi yüksek voltaj durumlarında dâhi cihazın çalışmasını sürdürmesine yardımcı olur. Ayrıca elektrik enerjisinin ihtiyaca göre regüle edilmesini sağlar. Bu sayede aşırı kullanımın ve kaçağın önüne geçerek elektrik enerjisinin tasarruflu bir biçimde kullanılmasına yardımcı olur.

Bitcoin, Litecoin, Etherium, IOTA, Ripple gibi kripto paraları üretmek için elektrik güvenliğine ihtiyacınız var. Mining cihazlarını kullanmaya başlamadan önce şebekenizin güvenliğinden emin olmanız gerekir. Bu güvenliği tam anlamıyla sağlamak ise ancak Trimbox kullanarak mümkün.

Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdirTrimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz. 

Whatsapp : +90 555 014 24 23

 

Aşırı Gerilim ve Tsunami | AKILLI EVLER, IOT TEKNOLOJİSİ VE İNTERNET GÜVENLİĞİ


Direkt Sipariş için WhatsApp Hattı