Bulaşık makinesinin icad edilmesi ilginç bir hikaye ile anlatılır. Varlıklı ve geniş bir çevresi olan Josephine Cochran, sık sık verdiği geniş katılımlı partilerden sonra, hizmetçilerin kirli tabak, bardak gibi şeyleri yıkarken çok fazla kırıklarını görür ve buna sinirlenerek 1885 yılında patentini aldığı bulaşık makinesini icad eder.
Bulaşık makinesi de tıpkı çamaşır makinesi gibi icadından bu yana yüzlerle ifade edilen ek patent ile geliştirildiği iddia edilse de çok fazla gelişme kaydedebilmiş değildir. Özellikle bardaklardaki şeffaflık ile ilgili ciddi bozulmalar, deterjan atıkları gibi birçok sorunun yanında teknoloji geliştikçe artan arızalar da karşımıza çıkmaktadır.
Ama ne olursa olsun, artık son 20 yıldır kimsenin elde bir şey yıkadığı pek söylenemez. Bu da bulaşık makinelerinin arıza yapması durumunda belki kombi, buzdolabı, çamaşır makinesi kadar hayatı etkilemese de, yine de biz arıza kaynaklarını, nasıl engellenebileceğini ve teknik servisten önce kontrol etmemiz gerekenleri birkaç başlıkta inceleyelim:
- Bulaşık makinesi su almıyor.
Bu durumda ilk olarak makineye enerji geldiğinden emin olmalısınız. Fişin prize takılı olduğunu kontrol ettikten sonra, sigortaları kontrol ederek bunu sağlayabilirsiniz. Eğer enerji sisteminize geliyorsa, şebekede suların aktığını ve makineye giden vananın açık olduğundan, hortumunda bir tıkanma, katlanma olmadığından emin olmalısınız. Tüm kontroller sağlandıysa ve yine sorun varsa, makinenin elektronik kontrol kartı yanmış olabilir.
- Makine, bulaşıkları temiz yıkamıyor, leke bırakıyor.
Makinenin tuzu veya parlatıcısı azalmış olabilmekle birlikte, makinenin fıskiyelerinin arızalı olma ihtimali, bulaşıkların dikey olarak yerleştirilmemiş olması gibi görsel kontroller yapabilirsiniz.
- Bulaşıklar kurumadan çıkıyor.
Rezistans ya da termostat arızalı olabilir.
- Makine gürültülü çalışıyor.
Motorun rulmanları ya da burçlar arızalı olabilir, ya da fiskiyeler bulaşıklara çarpıyor olabilir.
- Makine suyu boşaltmıyor.
Tahliye hortumu düzgün bağlanmamış ya da tıkalı olma ihtimali yüksektir. Boşaltma pompası motoru da arıza yapabilir.
Biz Trimbox olarak, yeni nesil parafudrlarımız ve aşırı gerilim sönümleyicilerimiz ile diğer beyaz eşyalarınızda, kombinizde olduğu gibi evinize 1 adet almanız halinde bulaşık makinelerinizi de aşırı gerilimlere karşı korumaktayız.
Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz.
Whatsapp : +90 555 014 24 23