Makine: Herhangi bir enerjiyi hareket enerjisi ya da başka bir enerjiye dönüştüren, bir işi ya da oluşumu yapmak yada tamamlamak üzere tasarlanmış düzeneklerin genel adıdır. Makineler, elektrikten, ulaşıma; inşaattan, malzeme üretimine kadar hayatımızın hemen her alanında mevcuttur.
Bu mevcudiyetlerini, Endüstri 4.0 ile tamamen insan faktörünü çıkararak hayatımıza girmeye çalışmışlardır. Dördüncü sanayi devrimi, insan faktörünü tamamen aradan çıkararak birçok alanda üreticiyi kara geçireceği tezi ile ambalajlansa da, özellikle ülkemiz gibi yüksek teknolojiyi ithal eden ülkeler, tabiri caizse insan faktöründen kıstıklarını, edinim, bakım-onarım ve yedek parça bedelleri ile kat kat yurtdışına vermek zorunda kalacaklardır.
Bu bakış açısı, teknolojiden kaçalım bakış açısı değildir elbette. Şöyle ki: insan faktörünün tamamen olmaması ideal ortamlarda kar sağlayabilir elbette. Ama üreticiler bilir ki, çoğu kez teori ile uygulama çok ciddi farklılıklar gösterir. Ufak bir elektrik kesintisi bile, ya da sürekli elektrik git-gelleri yaşanan bir ortamda sistemler insan olmadan birçok hataya gebedir. Bu da, ilk edinim maliyetleri hesaba katılmasa bile, nihai üründe çok ciddi zararlar ortaya çıkarabilmektedir.
Ürünlerin tasarım, üretim ve satış işlemlerinde insan faktörü mutlak surette olması gereken şeylerdir. Bu verilerin olmazsa olmaz olduğu, Endüstri 5.0 yani beşinci sanayi devrimi ilkelerinde net olarak görülmektedir.
Elbette teknoloji olmalı ve mümkün olan en üst düzeyi kullanılmadır. Ancak insanı aradan çıkarmak yerine, makine ile konuşabilen- anlaşabilen kabiliyetli ve iyi yetişmiş, gelişime açık insan yatırımı her zaman daha verimli ve mantıklıdır.
Endüstri 5.0 ve 4.0 anlatırken, bunlardan önceki 3.0, 2.0 ve 1.0 nedir diye merak edenler için de kısa biraz bilgi vermekte fayda vardır.
Endüstri 1.0: yani birinci sanayi devrimi, buhar gücüyle bir değirmen ve dokuma tezgahının çalıştırılması ile başlamış ve kısa sürede yayılmıştır. Çünkü verim, daha fazla üretim, karlılık, pazarlama arayışı refah düzeyini artırmıştır.
Endüstri 2.0: yani ikinci sanayi devrimi, elektrik enerjisinin kullanımı ve çelik üretiminin hayatımıza girmesiyle, demiryolları başta olmak üzere ulaşım ve iletişim kurmayı kolaylaştırmış ve birçok sektörün doğmasına ve hızla yayılmasına öncülük etmiştir.
Endüstri 3.0: yani üçüncü sanayi devrimi, dijitalleşmenin hayatımıza girmesini ve elektronik otomasyonun, bir nevi makineleri doğarken kodlandıkları şekilde düz mantıkla üretimden, çeşitli özellikler eklenebilen, makinelerin akıllı üretimler yapmasına iten bir devrimdir.
Dünyada ne üretilirse üretilsin, kimsenin gözden kaçıramayacağı şey insan faktörü ve özellikle tasarımcı ruhunun işin içinden çekilmemesidir. Apple yaratıcısı merhum Steve Jobs örneği, bu konu üzerine verilebilecek en güzel örnektir. Belki teknik donanım ve yazılımları yapan çok daha iyi tasarımcılar vardı ama o sistem oturmadan onu aradan çıkardıklarında şirket batma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
En azından sistem tam anlamıyla oturana kadar, insan faktörü aradan çıkarılmamalıdır…
Basit tedbirler bazen hayat kurtarır. Ailemize, işimize, çevremize yapacağımız en güzel yatırım, onları koruyucu tedbirlerdir. Trimbox ve GNDSeries ile elektrik kaynaklı hasarlardan ve buna bağlı elektrik kontağı yangınlarından korunabilirsiniz.
Whatsapp : +90 555 014 24 23