Şebeke Arızaları

Elektrik santrallerinde üretilen enerji, binalara ve tesislere dağıtım ve iletim hatlarından geçerek ulaşır. Santral-trafo-bina arasındaki iletim elektrik telleri vasıtasıyla yapıldığı için, arızaların önüne tamamen geçmek mümkün değil. Nitekim başka alternatifler üzerinde çalışmalar yapılmakla birlikte, günümüz koşullarında elektriği binalara ve diğer yapılara iletmek için başka bir yol bulunmuyor. Teller vasıtasıyla yapılan iletimin de başta şebeke arızaları olmak üzere birçok riski bulunmakta.

Yağışlı Havalarda Görülen Şebeke Arızaları

Enerjinin iletimi çoğunlukla iletkenler aracılığıyla sağlanır. Elektrik telleri bu iletkenlere örnek gösterilebilir. Trafolarda toplanan enerji, bu tür ekipmanlar sayesinde binalara iletilir. İletkenler arasındaki organizasyon ise izolatör adı verilen sistem parçaları sayesinde olur. Yağışlı havalarda görülen elektrik kesintilerinin en büyük sebebi ise izolatör adı verilen bu sistem parçalarının zarar görmesidir.

Yağmurlu havalarda yaşanan şebeke arızaları, bölgedeki elektrik iletim sisteminin niteliksiz olduğu anlamına gelmez. Elektrik direkleri ve telleri iletimin en zayıf noktalarıdır ve rüzgar, yağmur gibi etkenler sebebiyle deforme olmaları kaçınılmazdır. Sadece elektrik direkleri değil, trafolar da yağışlı havalarda zarar görmektedir.

Diğer yandan, bu havalarda tüketime olan talep artar. Işık ve ısınma ihtiyacı arttığı için, şebekelerdeki enerji yoğunlaşır ve hâlihazırda savunmasız durumda bulunan iletim hatları bu yoğunluğu kaldıramayak arızalarınır. Söz konusu durumun binaların tesisatlarına yansıması da elektrik kesintisinden çok daha büyük sorunlara yol açacaktır.

Elektrik arızalarının çoğu akım dengesinin bozulmasından kaynaklanır. İletim hatlarındaki dengesizlik binalara yansıdığında, tesisata bağlı olan aletlerin bozulması, tesisat parçalarının (kablolar, sigortalar, elektrik saatleri gibi) patlaması ve yanması olasıdır.

Tüm bunlarla birlikte, rüzgârın şiddetli esmesi durumunda elektrik telleri kopabiliyor. Ayrıca elektrik iletim hatlarındaki ekipmanlar da rüzgârla zarar görebilmekte. Bu durumda fırtınalı havalara karşı önlem almakta fayda var.

Şebeke Kontrolünden Doğan Riskler

2015 yılında ülke genelinde büyük bir elektrik kesintisi yaşandı. Bu kesintinin sebebi Ankara/Gölbaşı’ndaki trafolarda görülen bir arızanın büyümesiydi. Türkiye’nin elektrik sirkülasyonu bu merkezden yönetildiği için, kontrol edilemez hâle gelen bir arıza saatler süren bir elektrik kesintisine yol açtı.

Söz konusu kesintinin sebep verdiği kayıplar milyarlarla ifade ediliyor. Bunun en büyük sebebi de kesintinin yarattığı gerilimin aletlere zarar vermiş olması. Üstelik parafudr ve regülatörler de saniyeler içinde görülen bu aşırı gerilimi kontrol etmek için yeterli olmadı.

Sonuç olarak, şebeke kaynaklı kesintiler ve voltaj değişiklikleri her zaman yaşanabilir. Bu risklere karşı önlem almak ise zaruridir. Trimbox ile söz konusu durumlara karşı önlem almak mümkün.

Şebeke Kaynaklı Problemler Garanti Kapsamı Dışındadır

Trafolarda ve iletim hatlarındaki önlemler her zaman yeterli değildir. Elektrik dağıtım şirketleri, ekstrem durumlarda yeterli müdahalelerde bulunamayabilir ya da bulunulsa bile aşırı gerilimi önlenemeyebilir. Ancak Trimbox, enerjinin makul seviyelerde ayarlanmasını ve sistemlerin çalışmaya devam etmesini sağlar. Trimbox ile şebeke kaynaklı sorunlardan tamamen korunabilirsiniz.